top of page
  • Writer's pictureLeena Ahokas

Västerbotten-mätipeltipitsa

Tehtiin tätä Västerbotten-mätipeltipitsaa extempore adventtijuhliin ja tästä tuli ihanaa! Pohjana meidän tuttu peltipitsan pohja, sit vähän pottui, juustoo, mätii ja ranskankermaa sekä höysteitä. Nam!


Västerbotten ja mäti on sen verran suolasia, ettei lisätty suolaa mut aina sopii rouhasta suolaa päälle jos tykkää.





Västerbotten-mätipeltipitsa


Pohja:

400 g (6 dl) vehnäjauhoja

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

3 dl vettä

2 rkl oliiviöljyä


Päälliset:

2 prk creme fraichea

1 pss västerbottenia raastettuna (150 g)

2 perunaa tosi ohueksi siivutettuna

1 prk kirjolohenmätiä (100 g)

½ punasipuli hienonnettuna

muutama oksa tilliä

muutama rouhaus mustapippuria

1-2 rkl oliiviöljyä


Valmista pohja sekoittamalla kuivat ainekset keskenään. Lisää +42 asteinen vesi ja työstä käsin taikinaksi. Lisää oliiviöljy ja vaivaa pari minuuttia. Peitä kulho tiiviisti elmukelmulla, anna kohota n. 45 min.


Lorauta n. 1 rkl oliiviöljyä uunipellin pohjalle, levitä tasaisesti. Painele kohonnut taikina öljytylle uunipellille käsin. Työnnä käsin taikinaa keskeltä sivuille, taikina antaa pian periksi ja alkaa venyä öljytyllä pellillä. Levitä päälle 1 prk creme fraichea, ⅔ västerbotten-raasteesta ja kerros ohuita perunoita. Ripottele pottujen päälle loppu juusto ja ripaus oliiviöljyä. Paista 200 asteisessa uunissa kiertoilmalla n. 25 min tai kunnes pitsa näyttää hieman rapeutuneelta ja potut ja juusto on saanut kultaista väriä pintaan.


Anna jäähtyä. Nostele päälle creme fraiche (tai kermaviili tai smetana) nokareita, nokareiden päälle mätiä ja reunoille punasipulia sekä tilliä. Rouhi päälle mustapippuria.

868 views0 comments
bottom of page